To hele lag bestående av unggutter?

Det meste i fotballverdenen kan telles, noe jeg skal gjøre et poeng ut av her. De tørre fakta er at hele 24 spillere under 21 år startet den nest siste tippeligarunden, men det er i midlertidig ikke det eneste vi kan få ut av denne runden. Vi kan også se på om det er systematikk i hvilke lag som bruker de unge spillerne mest, på hvilken måte og i hvilket omfang og med hvilket resultat? Tallene er som følger:
  • Mens topp fem lagene benyttet 8 spillere, benyttet midtskiktet og de fem nederste klubbene henholdsvis 11 og 5 spillere.
  • 6 spillere var med på å tape i den 29 serieruden, 11 spillere spilte uavgjort og 7 spillere var med på å vinne.
  • Av de klubbene som benyttet 2 spillere eller mer under 21 år, tapte et lag, mens de spilte uavgjort i fire og vant en. Det samme regnestykket for de klubbene som brukte 1 eller færre spillere under 21 år var ingen uavgjort, men fire seiere og fem tap.

Hva sier så disse resultatene? Vel, kriteriet jeg har satt om bruk av unge spillere under 21 år, er et veldig klart kriteier for oppsummering (selv om dette er et veldig svakt kriterie rent metodisk). Det kan virke som at toppklubbene (de klubbene som presterer best) ikke er redde for å bruke unge spillere. Generelt sett så ga bruk av unge spillere ikke noen umiddelbare ulemper ettersom spillerne ikke tapte noe mer enn de vant. Men det mest interresante funnet var kanskje at de klubbene som brukte flest unge spillere faktisk ga et betraktelig færre tap en de som bruket få unge spillere under 21 år.

Min påstand blir derfor som følger:

"Det er få forhold som tyder på at det ikke lønnet seg å bruke unge spillere i den 29 tippeligarunden."

Så får vi se da om de klarer å følge opp i den siste tippeligarunden. Jeg er i hvertfall spent.

Kommentarer

Populære innlegg