God talentutvikling i Skandinavia er mulig - Sverige vant U21 EM

Selv om det skjer sporadisk så er det mulig å vinne aldersbestemte mesterskap selv om vi holder til oppe i det kalde nord. Sveriges kanskje noe overraskende seier er et godt eksempel på dette. Det åpenbare spørsmålet er dermed hvordan de har klart å oppnå denne prestasjonen? Viking trener Kjell Jonevret påpeker at det kan skyldes at Sverige det siste tiåret har vært dyktig på å spille på det de er god på. Dette er åpenbart en god forklaring, uten at jeg kjenner godt nok til verken svensk toppfotball eller landslagsfotball. Sett utenfra så handler vel det meste om Zlatan i svensk fotball.

Gårsdagens resultat i EM er vel et eksempel på at alt ikke handler om Zlatan, noe som er et godt tegn.  I Norge står vi også, i hvertfall sett utenfra, i fare for at våre prestasjoner skal avhenge av enkeltespillere, og ingen er vel hetere i denne sammenheng enn Ødegaard. Men som svenskene er vi også avhengig av å spille på flere strenger enn den ene superspilleren som skal avgjøre alt for oss.

På twitter ble det hevdet at ingen av de svenske U21 vinnerne hadde vært med å ta bronsjemedaljen i U17 VM i 2013, noe som mildt sagt er oppsiktsvekkende. Men dette faktumet har jeg ikke sjekket. Dersom det stemmer så er dette et ekstremt eksempel på at spillerutvikling er en langtidsprosess. Et lite forbehold er selvfølgelig at U17 spillerne fra 2013 er U19 spillere i 2015, og derfor et år for ung for U21 landslaget.

Uansett, Gratulerer til Sverige med en enorm bragd, som kanskje er mulig å gjenta også for et norskt U21 landslag de nærmeste årene?

Kommentarer

Populære innlegg